Röntgenläkaren Isaac Clason i Mora andas ut efter dagens besked

Moraläkaren: ”Inte alls så illa som vi befarat”

Uppdaterad
Publicerad

I Mora har personalen befarat det värsta men när dagens sparförslag presenterades kunde de andas ut.

Fler operationer kommer att utföras på Mora lasarett framöver. Det framkom när landstingets tjänstemän idag presenterade årets andra stora sparförslag. Enligt förslaget ska Mora lasarett utföra ytterligare 250 planerade operationer per år under kvällar och helger.

Enligt landstingets chefsläkare Pehr Gullbrand har det funnits tankar om att avveckla Mora som akutsjukhus med i utredningen, men att de tankarna har lämnats.

Men så sent som den första oktober sa han till SVT Nyheter Dalarna att han inte kunde utesluta att man skulle avveckla intensivvårdsavdelningen. Men enligt sparförslaget blir det inte så. Istället väljer man att ta bort två av åtta vårdplatser på intensivvårdsavdelningen.

Och bland personalen på Mora lasarett togs beskedet idag emot med glädje till stor del.

– Det här låter rimligt. Det är inte alls så illa som vi befarat och som chefer utmålat tidigare, säger röntgenläkaren Isaac Clason i Mora.

Han tycker att det är bra att landstinget Dalarna väljer att minska antalet operationer som görs i andra län och istället utföra fler operationer i Mora.

Men det handlar ändå om att 600 jobb försvinner inom landstinget inom närmaste tiden.

– Jag är övertygad om att det kommer att märkas för varje peson som jobbar här gör verkliugen ett stort jobb. Men vi är ju tvugna att minska kostymen och spara, och det här ligger på en rimlig nivå så det här ska vi nog kunna klara, säger Isaac Clason.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.