Foto: arkiv

Multiresistenta bakterier på neonatala

Uppdaterad
Publicerad

Smittan har upptäckts hos sex barn som inte drabbats av några allvarliga infektioner. Men det är ovanligt med så många smittade uppger Barnkliniken

Inga av de barn som bär på smittan har drabbats av några allvarliga infektioner eller blivit sjuka. De sex barnen som bär på smittan ligger i ett eget rum och vårdas av egen personal.

Det var vid en rutinundersökning den 7 maj, som det upptäcktes att smittan fanns på kliniken.

– Det som är ovanligt är att det är så många barn som bär på smittan. Att smittan finns på avdelningar är vanligt förekommande, men det brukar då bara vara något enstaka barn som bär på smittan, säger Ann Olivekrona, som är verksamhetschef på Barnkliniken i Falun.

Mot Stafylokocker fungerar inte vanlig antibiotika utan annan antibiotika måste användas som både är krångligare och dyrare. På så små barn så måste det dessutom ges intravenöst. På en neonatalavdelning innebär det en mer komplicerad vård än vanligt.

30 procent är bärare

Neontalaavdelningen har idag hävt det intagningsstopp som kliniken haft. De har nu öppnat samtliga 12 vårdplatser. I vanliga fall har neonatalen i Falun 16 platser, men fyra av platserna hålls stängda på grund av sjuksköterskebristen.

Cirka 30 procent av befolkningen är bärare av multiresistenta bakterier.

Ann Olivekrona, som är barnklinikschef berättar för till SVT Dalarna att kliniken har gjort en Lex-Maria anmälan på sig själva. Det görs för att kunna utreda om de har hanterat det hela på rätt sätt, och även för att i framtiden säkerställa hur de hanterar resistenta bakterier, såsom MRSA.

– Ingen annan avdelning på Falu lasarett ska vara drabbat, säger smitskyddläkare Anders Lindblom på smittskyddsenheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.