Museum med utsikt över Falun

Uppdaterad
Publicerad

I juni slås portarna upp för Faluns nya skidmuseum placerat högt upp i hopptornet på Lugnet.

Museet ska visa Faluns VM-historia från 1954 till 2015 och främst bestå av foton och film. Men mer våghalsiga inslag kan det också komma att bli med inspiration från Holmenkollen i Norge.

– Där har man byggt upp en zipline,  jag ser att man får på sig en sele och så får man hoppa ut i en lina över Lugnetområdet. Det är en intressant aktivitet som vi planerar, säger Göran Jagelius, marknadsansvarig LUFAB.

Tanken är att turister och andra besökare ska kunna nå museet via den nya bergbanan. Och det är inte bara ett museum som ska finnas på toppen.

– 2017 är målet att vi ska ha ett färdigt besöksmål. Det kommer att kunna innefatta café, kanske restaurang och så ser vi också att ett boende kan vara aktuellt här uppe, men också en rad andra aktiviteter som ska locka både barn och vuxna, säger Liselott Jonsson, VD LUFAB.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.