Musikhistoria till USA

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen ställdes ett dussin Hagströminstrument ut tillfälligt på Dalarnas museum. Nu ska de skeppas över Atlanten.

Under ett års tid har Ann Olander, utställningsproducent på Dalarnas Museum, haft kontakt med American Swedish Institute i Minneapolis, USA. De har varit intresserade av att ställa ut ett stycke musikhistoria från Dalarna och Ann Olander ville sprida information om museets Hagströmkampanj. Nu är projektet igång och de utvalda instrumenten ska skickas iväg under fredagen den 10 april.

– Jag valde de här instrumenten för att de berättar Hagströms historia från 50-talet till 80-talet. Så ville vi inte skicka unika instrument eller sådana med speciallack i fall någonting skulle hända på vägen. Det behövs inte heller, de här instrumenten sammanfattar historien, säger Ann Olander.

American Swedish Institute betalar 10 000 dollar för instrumeneten, som hyrs ut i max tre år. Pengarna täcker kostnaden för att frakta instrumenten, men Ann Olander hoppas att det ska finnas fler i USA som är intresserade av att ta över utställningen. De nya intäkterna skulle då kunna gå till museets insamling för en permanent Hagströmutställning.

– Vi har redan hört från några som är intresserade, men det är inte helt säkert än. Vi fortsätter att jobba på att det ska bli så, säger Ann Olander. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.