Nu är SM-seglingarna igång

Uppdaterad
Publicerad

På sjön Runn utanför Falun avgörs nu vem som blir svensk mästare i finnjolle och OK-jolle.

Det är nio seglingar som är planerade under årets SM som pågår till och med på lördag. Under den första tävlingsdagen var det till en början ganska svag vind så starten blev något uppskjuten. Men sedan kom jollarna iväg och i en av dem satt Johan Forsmark från hemmaklubben Runns seglingssällskap.

Han säger att det är en viss skillnad att hålla tävlingarna i en insjö jämfört med havet:

– Här är det mycket teknik, att veta vart vindarna vrider någonstans runt öarna. Så är det platt vatten som vi kallar det för, ingen havssjö. Det är fart, kolla vindvridning och bra placering på banan helt enkelt.

I år är det 60 år sen som de allra första svenska mästerskapen arrangerades i Rättvik. Då deltog bland andra Åke Stööd som har följt seglingens utveckling.

– Det är en fantastisk utveckling vad gäller materiel, båtarna ser likadana ut men trimmöjligheterna är helt annorlunda. Materialet är ju plast nu, när jag började var det trä, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.