Nu dricker faluborna Borlängevatten

Uppdaterad
Publicerad

21 april blev en historisk dag för Falun då vatten från Badelundaåsen för första gången strömmat i en del av stadens kranar. Men det kommer att ta ett par veckor innan hela vattennätet är fyllt med det nya vattnet.

Det var tre nöjda vattenmän som lät sig väl smaka av vattnet från Badelundaåsen, renat i vattenverket  i Lennheden, strax norr om Borlänge.

Nu kan faluborna område för område, börja njuta av samma dricksvatten som Borlängeborna haft sedan förra året, ytvattentäkten Rogsjön är nu ett minne blott.

Det är ett stort projekt som förhoppningsvis ska betyda bra vatten i kranarna för kommande generationer. 100 miljonersprojektet har i stort hållt sig till budgeten.

Här bredvid kan du också se ett reportage från 2010 ur vårt arkiv då Svenskt Vatten utsåg Faluns kranvatten till landets godaste.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.