Foto: arkivbild

Nya skadedjur oroar skogsforskare

Publicerad

Varje år etablerar sig flera nya skogsskadedjur i Europa och nu sjösätts en webbtjänst för att hålla ett öga på vad som egentligen händer i skogen.

En rundmask som förstör tallar, en mal som mumsar på städernas hästkastanjer och en algsvamp som förstör alar.

I Portugal är det riktigt illa och tallskog dör. Där har en rundmask, tallvedsnematoden, invandrat från Nordamerika och man tvingas ta till drastiska metoder för att få stopp på den.

Spanjorerna har genomfört fyra utrotningsoperationer utmed gränsen som inneburit att man hugger ner alla barrträd 500 meter från fyndplatsen.

– Målet var att utrota den här organismen, nu får de i stället hålla den instängd, säger Åke Lindelöw, fältentomolog på SLU.

Yttre gräns

Antalet nya arter, både svampar och insekter, som slår sig ner i naturen ökar exponentiellt i Europa. Alla skadar förstås inte, men det anses extra viktigt att upptäcka dem som gör det redan innan de passerar gränsen.

– EU är vår yttre gräns, och när väl något kommit in så är det ju fri handel och då sker också en ganska snabb spridning.

EU-medlemmarna har förbundit sig att genomföra ett kontinuerligt provtagningsprogram och varje land ska också ha en åtgärdsplan. Sverige är förhållandevis skonat på grund av klimatet, men också tack vare det relativt fattiga ekosystemet. Det finns exempelvis inte så många olika trädslag.

– Men det kommer in nya arter även i vårt land som etablerar sig och sprider sig, säger Åke Lindelöw.

Förfular kastanjerna

Nu har det exempelvis i södra Sverige kommit in en grupp som kallas algsvampar och som bland annat drabbar al. Historiskt är, enligt Åke Lindelöw, almsjukan (från Asien) ett annat typfall och askskottsjukan (från Japan) ytterligare ett. På insektssidan förfular kastanjemalen hästkastanjerna i städerna.

SLU har nu uppgraderat sin tio år gamla webbtjänst Skogsskada och här kan skogsägare, skogstjänstemän och inte minst allmänheten gå in och rapportera skador. Med ny metodik, med foton, uppslagsblad och annat ska man lättare kunna forma en bild av hur det ser ut på någon plats eller i en region.

Man kan till och med få hjälp med att identifiera och diagnostisera en skada på ett enskilt träd i trädgården och få en återkoppling.

– Vi uppmanar absolut allmänheten att gå in och rapportera, säger Åke Lindelöw.

Skogsskador

Några exempel på skogsskador:

Tallskytte är en svampsjukdom som drabbar fjolårsbarren. Redan i april börjar barren bli rödfläckiga och på plantor och yngre träd blir barren så småningom helt rödbruna.

Jättebastborrens angrepp leder sällan till träddöd. I Skåne har emellertid angreppsfrekvensen i vissa granbestånd varit så omfattande att träd dött.

Kastanjemalen invandrade 2004 och är nu etablerad i södra Sverige upp till Uppland och Gotland.

Fakta: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.