Gävleåklagare kan dömas till fyra års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En åklagare i Gävle misstänks ha våldtagit två minderåriga flickor. Chefsåklagaren i målet yrkade idag på flera års fängelse.

Chefsåklagare Anders Jakobsson yrkar på minst fyra års fängelse med motiveringen att det är klarlagt att flickorna har varit under 15 år vid de tillfällen mannen har haft sex med dem. Våldtäkt mot barn ska ha skett tre gånger, varav en flicka ska ha utnyttjats två gånger.

Dessutom menar Anders Jakobsson att Gävleåklagaren allvarligt skadat hela rättsväsendet efter att vid 50 tillfällen ha gjort olika slagningar på personer i datasystem som han ej haft rätt till.

Sexåtalade Gävleåklagaren

– Vi har en mycket stark bevisning mot mannen, säger Anders Jakobsson.

Jakobsson poängterar också det faktum att Gävleåklagaren utnyttjade sin ställning som åklagare för att få till ett lägre straff för en kvinna som varit brottsmisstänkt och som han hade en sexuell relation med.

Sista rättegångsdagen

Egentligen skulle rättegången redan ha varit avslutad, men reservdagen fick tas i anspråk då anklagelser om ytterligare ett sexbrott mot ett barn dök upp. Det handlade om en 14-årig flicka som åklagaren skulle ha haft sex med på ett hotellrum i Hudiksvall så sent som i november i fjol.

– För mig är brottsrubriceringen våldtäkt mot barn den viktigaste, eftersom det handlar om mycket stora åldersskillnader. Åklagaren har också allvarligt skadat hela rättsväsendet genom att utnyttja sin ställning som åklagare, säger chefsåklagare Anders Jakobsson till SVT.

De nya anklagelserna behandlades av Falu tingsrätt under onsdagsförmiddagen och efter lunch började slutpläderingar.

Mannens försvarare, advokat Per Borgblad, försökte på punkt efter punkt visa att bevisningen inte håller. Försvarets inställning är att om mannen ska dömas, så är det för de brott mannen har erkänt.

– Det gäller dataintrång, alkohollagen och det är sexköp vid ett tillfälle, säger Per Borgblad.

– Vi menar att han ska dömas till en icke frihetsberövande påföljd, i första hand skyddstillsyn.

Dom väntas om cirka två veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexåtalade Gävleåklagaren

Mer i ämnet