Orättvis vård för diabetesdrabbade

Uppdaterad
Publicerad

Vården av barn och vuxna med diabetes varierar stort i Dalarna. Bara vissa får ta del av den stickfria mättekniken, något som lett till starka protester från diabetesdrabbade.

– Jag tycker att det är en skandal att inte varenda typ 1 diabetiker får ta del av det här, säger Richard Mårtensson.

– Vi sticker Tyra varannan timme hela natten för att kolla hennes blodsocker och när hon är förkyld gör vi det varje timme, säger Marcus Eriksson. 

Marcus Eriksson och Richard Mårtensson har bägge barn med typ 1 diabetes vilket i nuläget innebär att blodsockret måste mätas dag som natt med ett blodprov trots att det finns annan teknik. Teknik som mäter utan stick och som talar om när blodsockret är på en felaktig nivå.

Bara ett fåtal slipper stick

Det är bara ett av fyra barn, och knappt någon vuxen som får tillgång till den stickfria metoden hos landstinget i Dalarna. Det har lett till att protestgruppen Barndiabeteskampen startat på Facebook. Idag träffade de delar av landstingsledningen.

– Just idag säger de att de ska blir mer liberala med förskrivningen av denna metod, men jag tycker inte att vi har fått svar på våra frågor. Jag kommer inte att vara optimistisk innan alla barn och vuxna typ-1 diabetiker får den här utrustningen, säger Richard Mårtensson.

”Vi ska vara frikostiga”

Varför kan inte alla barn med diabetes få en smärtfri behandling?

– Det tycker jag att alla ska få, jag tycker vi ska vara frikostiga med den, säger Anna Olivecrona, versamhetschef på Barn- och ungdomsmedicin på Landstinget i Dalarna.

Men är det frikostigt att bara ett 40-tal barn av 170 får den här smärtfria metoden?

– Nej, jag tycker att vi använder för få av de systemen idag, det ska vi se över. Sedan är det en nationell fråga tycker jag, att man ska erbjuda till alla barn och ungdomar med diabetes i hela landet, säger Anna Olivecrona.

– Den här tekniken har funnits i mer än tio år på marknaden så det borde vara en självklarhet att alla med diabetes typ 1 har rätt till den, säger Richard Mårtensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.