På span i dalaskogarna

Publicerad

Förberedelsarna har pågått under en längre tid, men det var i torsdags morse som de kom till Rommehed i Borlänge.

Som civil så märker man nog inte så mycket av soldaterna som är ute och smyger i dalaskogarna både utanför Borlänge och Falun. Men på sportflygfältet så kan det märkas det att det flygs lite extra.

Sedan i torsdags så genomför hemvärnet en krigsförbandsövning. Det är hemvärnsbataljon som är i Dalarna och övar och på Rommehedslägret finns tex förbandsplats med sjukvård, övningsledare och befäl.

Övningar av detta slag sker med hemvärnsförbanden två gånger per år. Hemvärnsförbanden är försvarsmaktens frivilliga organisation, och har till uppgift att kunna lösa uppgifter som rör alltifrån att bistå civilsamhället vid till exempel katastrofer, till att kunna bedriva regelrätt strid, i händelse av att Sverige utsätts för ett väpnat angrepp. Men just det förbandet som tränar i Dalarna nu är specialicerade på spaning och informationsinhämtning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.