Landstinget vädjar till pensionerad sjukvårdspersonal

Uppdaterad
Publicerad

Landstingen vädjar nu på flera håll till sjukvårdspersonal som gått i pension att börja jobba igen för att ta hand om alla flyktingar som kommer till landet.

I Älvdalen väntas snart 400 nya flyktingar och där ställer nu flera pensionärer upp för att rädda vårdkrisen.

– Vi klarar det här, säger pensionerade distriktssköterskan Ingegerd Sjödén.

Det är stilla i Älvdalen under tisdagen. Men i slutet av veckan väntas uppemot 430 nya flyktingar komma dit.

De ska bo i försvarets anläggning vid det jättelika militära skjutfältet i Trängslet några mil norr om Älvdalen.

Landstinget vädjar

Det väntas bli ett hårt tryck på bland annat sjukvården och nu vädjar landstinget till pensionerad personal att börja jobba igen – för att ta hand om alla flyktingar som kommer till Älvdalen.

Och två trotjänare ställer upp.

– Vi har varit och tittat på lokalerna, de ser fina ut, säger pensionerade distriktssköterskan Ingegerd Sjödén.

– Jag har jobbat i Saudiarabien så jag vet lite hur det fungerar med språket och religionen, säger Lis Eriksson, också pensionerad distriktssköterska.

Stor förändring

Det bor bara runt 7000 personer i hela kommunen, lite inflyttning, fler dör än föds – så över 400 nya ansikten är en stor förändring.

En förändring med möjligheter.

– Vi säger inte att vi tar emot flyktingar, vi integrerar nya medborgare. Vi behöver fler invånare för att behålla den service som vi har i dag, säger kommundirektör Stefan Linde.

Byns handlare förbereder sig också. Förra sommaren kom också flyktingar till Trängslet – men under mycket kortare tid. Då tog kontaterna slut i byns butiker och även kontantkort till mobiltelefoner.

– Det är kontanter och kontantkort som vi behöver ha, säger handlaren Bengt Leandersson.

Optimistiskt

Men för att lösa den akuta flyktingkrisen inom vården så är det alltså de i Älvdalen som egentligen slutat att jobba som får rycka in för att möta lite nya patienter.

– Språket är ju annorlunda och många kan ju vara i kris men annars ska vi nog klara det här. Vi är ju gamla distriktssköterskor, säger Ingegerd Sjödén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.