”Politiska beslut behövs för att rädda glesbygden”

Uppdaterad
Publicerad

Riksdag och regering måste ta makten från generaldirektörerna, när det gäller de statliga jobben, det anser Region Dalarnas ordförande apropå att länet förlorat nästan 700 statliga arbetstillfällen de senaste åren.

Det handlar om jobb, men det handlar lika mycket om service till medborgarna. När staten överger glesbygdskommunerna av rationaliseringsskäl drabbar det dem som bor där och i Dalarna märks det tydligt.

– Man dränerar glesbygden på folk, säger Leif Nilsson (S) ordförande för Region Dalarna och det drabbar på flera sätt.

#ETTSVERIGE – MYNDIGHETSFLYTT

– Som i Ludvika där Skatteverket vill flytta Punktskatteenheten till Falun, det gör att det blir svårare att rekrytera ingenjörer till ABB eftersom tänkbara jobb för medföljande försvinner.

Ludvika är en av de dalakommuner som förlorat flest statliga jobb sedan 2004, 133 stycken. Även Borlänge och Avesta är med på den listan och totalt har Dalarna tappat 674 statliga arbetstillfällen.

– Jag tror att riksdag och regering måste ta ifrån generaldirektörerna makten att flytta jobben från glesbygdslänen, säger Leif Nilsson. En regering måste kunna ta beslut som inskränker möjligheten att bara flytta allting centralt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – MYNDIGHETSFLYTT

Mer i ämnet