Foto: Anders Wiklund/TT

Prinsparet besöker Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleder prins Carl Philip och prinsessan Sofia sitt tvådagars besök i Dalarna.

Den första officiella resan ute i landet gjorde prinsparet till Värmland i augusti. Prins Carl Philip är hertig av Värmland och i samband med vigseln blev Sofia Hellqvist både prinsessa av Sverige och hertiginna av Värmland.

Landshövdingen är värd

Det är Dalarnas nya landshövding Ylva Thörn som är värd för prinsparets besök i Dalarna. Kungligheterna kommer till Borlänge på förmiddagen där det blir besök på Sopranen som är en mottagningsenhet för asylsökande.

Dalarna – prinsessan Sofia

Från Borlänge går färden till Säter där det blir företagsbesök och sedan lunch i Stora Skedvi.

Autografer på kungaväggen

Därefter beger sig följet mot Falun. Där ska prinsparet skriva sina namn på ”kungaväggen” nere i Falu gruva. På kvällen blir det middag hos landshövdringen på residenset.

Tisdagen ägnas helt åt besök i prinsessan Sofias hemkommun Älvdalen.

Först blir det företagsbesök på byn och sedan en utflykt till trakterna kring Grövelsjön där man ska träffa medlemmar i Idre sameby.

Stort pressuppbåd

Landshövding Ylva Thörn säger att det är en ära att få ta emot prinsparet och att deras kommun kommer att få stor betydelse för de kommuner och företag som får besök.

– Intresset för besöket är stort och det kommer att följas av journalister och fotografer både från Sverige och utlandet, säger Ylva Thörn.

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia

Carl Philip Edmund Bertil, prins av Sverige, hertig av Värmland, föddes den 13 maj 1979. Prins Carl Philip är näst äldsta barn till kung Carl Gustaf och drottning Silvia.

Fredagen den 27 juni 2014 tillkännagavs Prins Carl Philips och Sofia Hellqvists förlovning. Bröllopet ägde rum lördagen den 13 juni 2015 i Slottskyrkan på Kungliga slottet i Stockholm.

Sofia Kristina Hellqvist Bernadotte, prinsessa av Sverige, hertiginna av Värmland, föddes den 6 december 1984 på Danderyds sjukhus. Familjen flyttade från Täby till Älvdalen 1991. Föräldrar är Erik och Marie Hellqvist. Sofia döptes i Tibble kyrka den 26 maj 1985.

Sofia bor på Djurgården i Stockholm tillsammans med Prins Carl Philip.

Källa: kungahuset.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – prinsessan Sofia

Mer i ämnet