• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Taket på Villa Bergalid klockan 17. Foto: Per Gilén

Vinden orsakar problem

Uppdaterad
Publicerad

Under dagen har flera larm inkommit till SOS Alarm som rör träd som har fallit ned över vägen.

Vinden orsakar också störningar i elnätet.

Larm om träd som blockerar vägen har bland annat kommit från Mora på riksväg 70, strax norr om parken samt mellan Mora och Färnäs.

På Villa Bergalid, Falun, håller taket på att blåsa av den gamla kulturbyggnaden som också är mötesplats för frimurarna.

– Jag var där på ett möte och tog bilden uppe på taket. Det måste täckas över så det inte blir vattenskador, säger Per Gilén.

Störningar i elnätet

Blåsten skapar också störningar i elnätet då träd och grenar faller ned och skadar elledningarna. I ett pressmeddelande skriver Fortum att det just nu pågår omfattande insatser men att nya fel kan inträffa så länge blåsten håller i sig.

Enligt Fortum var närmare 2000 elabonnenter utan ström i Dalarna vid halv fyra tiden. Majoriteten av dem i Mora, Orsa och Älvdalen. Vid 17-tiden var det runt 900 elabonnenter som var drabbade av strömavbrott. Dock återvände problemen och cirka 2300 elabonnenter är utan ström.

Kulingvindar längs kusten

Samtidigt är Gävleborg drabbat där cirka 3700 av Fortums kunder är utan ström.

– Våra väderprognoser från SMHI visade på blåsigt väder, men inte av den här styrkan. Det gjorde att vi inte kunde förbereda oss på rätt sätt. Det har varit vindstyrkor upp mot 25 meter per sekund, och det har lett till att träd har fallit över ledningarna, säger Thomas Saubach, chef för Fortums driftcentral, i ett meddelande.

Det blåser nu hårda vindar längs kusten och SMHI varnar för kulingvindar på 14-17 m/s över södra Bottenhavet.

Träd över vägar

I Rätan, Jämtland, föll träd över vägen vilket räddningstjänsten fick åka ut på och röja upp. Flera rapporter om träd som faller över vägar kommer in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.