Att den misstänkte gärningsmannen aktivt sökt sig till miljöer där det finns barn menar Jerzy Sarnecki är mycket allvarligt. Foto: TT

Professorn: ”Brottet är mycket grovt”

Uppdaterad
Publicerad

Läkaren kände till sin påstådda läggning. Ändå sökte han sig till miljöer där det fanns barn.

– Det tycker jag är mycket allvarligt, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.

Vad kan du säga om de brott som läkaren är misstänkt för?

– I Sverige är har vi en sträng lagstiftning när det gäller sexualbrott i allmänhet och en framförallt då när det gäller brott mot barn. Grovt barnpornografibrott är i sig allvarligt.

– Att den här läkaren också är misstänkt för att själv ha övergripit sig på barn och filmat sina övergrepp och att det dessutom har skett i en förtroendeställning gör att brottet är mycket grovt.

Är det mer vanligt att den här typen av brott mot barn begås av läkare?

– Läkare är människor och människor är pedofiler. Det är varken mer eller mindre vanligt att den läggningen finns hos läkare än hos befolkningen i allmänhet.

– Om vi tittar på vad det krävs för att bli läkare så är det otroligt goda betyg och förmågan att klara en krävande utbildning. Sen kan man undersöka om personen finns i brottsregistret, men det är inget bra verktyg mot de som aldrig blivit påkomna. Däremot finns inga personlighetstester som kan avgöra om personen i fråga är en pedofil eller om det till exempel är en person som låser in kvinnor i en bunker.

– Sen vill jag understrycka att man kan ha en läggning som pedofil men välja att aldrig agera på det. I så fall är det rimligt att man söker sig så långt bort från miljöer där det finns barn som möjligt. Det faktum att den misstänkte i det här fallet aktivt har sökt sig till en miljö där det finns barn, där han kan anta att han med sin läggning kommer att utsättas för stora frestelser tycker jag är mycket allvarligt.

Den misstänke är i medelåldern, är det troligt att en person i den åldern begår sitt första sexualbrott mot barn?

– Allt är förstås möjligt, men det skulle förvåna mig. Den läggningen förvärvar man inte helt plötsligt från ingenstans och mannen har sökt sig till arbeta med barn. Det kan vara så att mannen har kunnat kontrollera sig själv fram till nu. Det kan vi inte veta. Utredningen är i ett mycket tidigt skede.

Hur troligt är det att den misstänkte fälls för brotten?

– Om allt som påstås i nuläget stämmer, då är det mycket troligt.    

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.