Resenärer tycker till om tågrälsens skick

Publicerad

SVT:s granskning av den svenska järnvägen väcker reaktioner. Granskningen visar att över 100 mil av rälsen har sprickor i sig och borde ha bytts ut för 20 år sen, det gäller bland annat sträckor i Dalarna.

Sanna Rutqvist är tågpendlar och åkar tåg två till tre gånger i veckan och hon är förvånad över att järnvägen inte åtgärdats.

– Det är ju någonting som bör åtgärdas och det känns som om man har kapacitet att kunna göra det. Och innebär det säkerhetsrisker så är det absolut nödvändigt att åtgärda det innan man kör med mer tåg på rälsen.

– Det är viktigt att man åtgärdar det eftersom det är så mycket tågtrafik, säger en annan resenär, Susanne Norberg.

Allt fler sprickor upptäcks på den svenska järnvägen och i Dalarna berörs sträckorna Ludvika-Borlänge och Borläng-Avesta. Sprickorna gör så att rälsen delar på sig och håller på att falla sönder.

– Jag tycker att kommunen kan ta lite pengar till att byta ut järnvägen. För det är mycket folk som åker tåg och händer det någonting är det inte så kul att dö i en tågolycka, säger  Diza Larsson.

Eskil Sylwan tycker att uppgifterna är oroväckande:

– Det låte rinte bra om vi har gammal  räls på järnvägen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.