Riham tvingades fly från Irak

Uppdaterad
Publicerad

Tre nya asylboenden har öppnat på kort tid i Dalarna och behovet är enormt.

Inte sedan början på 1990-talet har så många flytt till Sverige per vecka som just nu. För de flesta är det en svår och kostsam väg till Sverige. Riham Montaser från Irak lyckades mot alla odds ta sig till Sverige och Dalarna tillsammans med sin familj

– I Irak vill man inte ha oss för vi är kristna. Dom sa ”Ni är orena. Om inte ni lämnar landet, så dödar vi hela er familj”. Dom drog ut tänderna på min man och skadade hans arm och sa att det var en varning, säger Riham Montaser, asylsökande i Nås.

#flykt

60 miljoner människor flyr

Antalet asylsökande stiger kraftigt och var i augusti 11.743 Över 3.500 flyktingar bor på någon form av asylboende i Dalarna. På ett år har antalet tillfälliga asylboenden ökat från sex till elva stycken. Bara de senaste veckorna har tre nya öppnat i Garpenberg, Långshyttan och Fredriksberg. Just nu är runt 60 miljoner människor på flykt, hälften av dem är barn.

SVT fördjupar sig

Under torsdagen uppmärksammar SVT den pågående flyktingkatastrofen extra mycket, i ordinarie och specialinsatta program, på svt.se och i sociala medier.

FLEST FRÅN SYRIEN

Av de 11.743 personerna som sökte asyl i augusti kom nästan 4.800 från Syrien och 2.200 från Afghanistan. Antalet ensamkommande barn var 2.960, vilket även det var mer än i Migrationsverkets prognoser.

Under hela förra året sökte 81.300 personer asyl i Sverige. Under 1992 när inbördeskrig drev människor på flykt från dåvarande Jugoslavien kom 84.018 asylsökande hit.

Hittills i år har 48.774 personer sökt asyl i Sverige.

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet