Foto: Anders Wiklund/TT

Ringde efter ambulans – fick ingen hjälp

Uppdaterad
Publicerad

En man drabbades av stroke men ingen ambulans skickades. En anhörig kunde inte uppge ett husnummer.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kritiserar SOS Alarm för att en ambulans inte skickades till en man som drabbats av stroke. Vid det aktuella tillfället befann sig mannen i en bil vid en namngiven bensinmack i Rättvik tillsammans med en anhörig. Mannens anhörige ringde efter ambulans och uppgav i vilket vädersträck macken låg och längs vilken väg. Men SOS-operatören skickade ingen ambulans då den anhörige inte visste en exakt gatuadress.

Den anhörige körde då själv mannen till sjukhus.

SOS-operatören hade en provanställning och arbetar inte längre kvar och har därför inte kunnat yttra sig om varför positioneringen misslyckades. IVO skriver också att det framgår att det aktuella samtalet inte registrerades som ett vårdärende hos SOS alarm, utan ”förkastades”, vilket innebär att det inte finns någon dokumentation eller ärendelogg att tillgå från ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.