De fixar sitt eget sommarjobb

Uppdaterad
Publicerad

Många ungdomar passar på att jobba under sommaren för att tjäna lite extra pengar. I Falun har ungdomar fått chansen att driva eget företag.

Att ligga på latsidan på sommarlovet är inget för Erica Edman i Falun som driver eget företag på sommarlovet. Hon deltar nu projektet ”Roligaste sommarjobbet”, där ungdomar får hjälp att starta och driva eget företag under fyra sommarveckor.

– Jag satt och funderade ganska länge sedan kom jag på att jag i nian sydde kuddöverdrag som jag broderade på och så tänkte jag att det kunde vara en kul grej att göra, säger Erica Edman.

Roligaste sommarjobbet är ett nationellt projekt och totalt deltar i år 21 kommuner. I Dalarna är Falun, Avesta, Borlänge och Hedemora med.

Inte bara pengar

Ungdomarna får ett startbidrag på 2000 kronor och tanken är sedan att de ska tjäna ihop sin egen sommarlön. Men det handlar inte bara om att tjäna pengar. 

– Jag hoppas självklart att vi får en vinst i det här men sedan hoppas jag att vi växer som personer och att vi vågar mer, säger Johanna Svensson som tillsammans med sin kompis erbjuder bland annat trädgårdshjälp, hundvakt och städning av bilar.

I Falun har totalt 43 ungdomar fått jobb inom projektet och 20 olika företag har startats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.