Foto: TT

Rovdjursföreningen ska överklaga

Uppdaterad
Publicerad

Efter dagens beslut från Högsta förvaltningsdomstolen att det ska vara möjligt att överklaga beslut om vargjakt i domstol har Svenska rovdjursföreningen redan bestämt sig för att överklaga vinterns licensjakt.

– Överklagan är ännu inte inlämnad men det kommer att ske snart. Vi kommer också att begära inhibition, alltså att vargjakten stoppas tills dess att frågan är avgjord i alla rättsliga instanser, säger Jan Bergstam på Rovdjursföreningen.

Varför överklagar ni?

Dalarna – varg

– Som vi ser det är det i dag ingen som riktigt vet hur många vargar som föddes förra året och det här jaktbeslutet kan därför äventyra vargstammen, säger Jan Bergstam på Rovdjursföreningen.

46 vargar får skjutas

Vinterns vargjakt ska enligt planerna starta den 2 januari och det är sammanlagt 46 vargar i fem län – varav åtta i Dalarna – som ska få skjutas. Frågan om hur många vargar som ska få finnas i landet har i många år varit mycket infekterad. För några år sedan flyttades besluten om jakt från Naturvårdsverket till Länsstyrelserna. Då upphörde också möjligheten att överklaga beslut om jakt i domstol, utan det var bara möjligt att överklaga till Naturvårdsverket. Det var på fredagsförmiddagen som Naturvårdsverket meddelade att man säger jag till vinterns vargjakt.

─ Vi har noga gått igenom de överklagade besluten och bedömer att de följer de regler som finns och att de uppfyller samtliga kriterier för licensjakt, sa Gunilla Ewing Skotnicka på Naturvårdsverket.

Domstolen ger rätt att överklaga

Men en dryg timme senare kommer besked från Högsta förvaltningsdomstolen att det ska vara möjligt att överklaga beslut om jakt på varg i domstol. Svenska Rovdjursföreninge har alltså redan förklarat att de inom kort kommer att lämna in en överklagan och även begära att vinterns jakt stoppas tills domstolarna har avgjort det hela.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – varg

Mer i ämnet