”Rovdjursstammen måste ner”

Publicerad

10 procent rovdjursdödade renar i samebyarna är regeringens toleransnivå. Men just nu är dödssiffran mer än dubbelt så hög för Idre sameby.

Det var i början av 2014 som det kom ett regeringsbeslut på att antalet rovdjursdödade renar i samebyarna ska ner till 10 procent. Antalet dödade renar för Idre samebys del har under många år legat på mellan 20 och 30 procent, alltså mer än dubbelt så många än det uppsatta målet.

Och hittills i år har fler kalvar dödats jämfört med förra året. Men även om antalet dödade renar är alldeles för högt så är det inte den enda skadan rovdjuren gör, säger Benny Jonsson som är ordförande i Idre sameby.

Idre sameby

– I vårt vardagliga arbete träffar vi renar som är lemlästade och sargade av rovdjuren och som vi måste avliva, säger han.

Beviljad skyddsjakt

Länsstyrelsen har beviljat skyddsjakt vid ett par tillfällen på björn och varg i området men samtidigt ökar lo- och järvstammen. Det är länsstyrelsens uppgift att se till att målet på 10 procent nås.

Men när dödssiffrorna kan vara nere på den nivån går inte att säga.

– Svårigheterna är att vi jobbar med extra skyddsvärda arter samtidigt som vi ska försöka minska problemen i de områden där det är de som störst, säger Marie Edvall som är rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen Dalarna.

Vill se förbättringar

Benny Jonsson, ordförande i Idre sameby, tycker inte att det som har gjort hittills är tillräckligt.

– Jag hoppas att länsstyrelsen tar det här på allvar så att vi kommer ner till de här nivåerna ganska snabbt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idre sameby

Mer i ämnet