Se upp för sotbränder!

Uppdaterad
Publicerad

Vid kallt väder är det extra viktigt att ha en ren skorsten och sedan drygt tio år tillbaka kan man som fastighetsägare få sota sin skorsten själv.

Brandskyddsföreningen i Dalarna anordnar i dagsläget cirka 3-6 sotningskurser per år, då man får lära sig sota sin egen fastighet. Deltagarna får även lära sig hur man skall agera om en brand skulle uppstå.

– Deltagarna får lära sig hur det kan uppstå en brand när man eldar i sina eldstäder och varför det är så viktigt att rengöra skorstenen, säger Torbjörn Dahlström, Skorstensfejarmästare.

Efter avslutad kurs så får deltagarna sota sina egna skorstenar. Brandskyddskontrollen måste däremot även fortsättningsvis skötas av en auktoriserad.

Tusen sotbränder

Varje år inträffar det cirka tusen sotbränder i Sverige och det är när det blir riktigt kallt som dom flesta sotbränderna uppstår.

– Det beror på att när det är milt så eldar folk försiktigt och får då mycket oförbrända partiklar och tjära. När det sen blir kallt så eldar man på mer och då finns risk att dom oförbrända partiklarna som fastnat i skorstenen tar eld och man får en sotbrand, säger Torbjörn Dahlström Skorstensfejarmästare

Agne Domeij från Norrtälje lär sig sota själv i sitt fritidshus.

– Jag är så mycket i mitt fritidshus så jag vill kunna sota oftare en vart tredje år och sen får man ju lära sig en del övrigt om brandskydd, sägerAgne Domeij. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.