Skatteverkets flytt stoppad

Uppdaterad
Publicerad

Skatteverket avvaktar nu med beslut om flytt av verksamheten från nio orter, däribland Ludvika.

”Regeringen har nu aviserat att Statskontoret ska få i uppdrag att ta fram förslag till nya principer för myndigheters lokaliseringar. Därför kommer nu Skatteverket att avvakta med beslut om flytt av verksamhet från nio orter till närliggande orter”, skriver Skatteverket i ett pressmeddelande på tisdagen. Punktskatteenheten i Ludvika var en av de orter som berördes av förslaget och som skulle flyttas till Falun.

– I avvaktan på vad regeringen kommer fram till kommer Skatteverket inte att fatta beslut nu om den föreslagna förändringen om flytt av verksamhet från nio orter, säger Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson.

Stora protester mot förslaget

Förslaget har mött stora protester och omkring 500 anställda skulle beröras av flytten. Men enligt generaldirektören stoppas inte flytten på grund av påtryckningar.

– Det här är helt och hållet mitt eget beslut, säger Hansson till TT.

Han säger att det, efter den debatt som uppstått och regeringens initiativ, nästan hade varit lite provocerande att gå vidare och att man därför avvaktar Statskontorets utredning om vilka riktlinjer som bör gälla för hur myndigheter tänker när de bestämmer var de ska ha sina kontor.

– Jag skulle gissa att det kan röra sig om 1-2 år, säger Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson om hur lång paus han tror att det kan bli.

Skatteverkets plan var att flytta omkring 500 tjänster från nio orter till lite större, regionala centra där verket också har kontor. Dock inte till storstäderna. Tanken var att det skulle göra verksamheten mer effektiv när kontoren växte till 100-200 personer.

Uppdrag redovisas nästa vecka

De nio orter som berörs är Lycksele, Hudiksvall, Ludvika, Enköping, Mariestad, Vetlanda, Värnamo, Ängelholm och Simrishamn. Förhandlingar med facken var redan inledda.

Regeringen har sagt att Statskontoret ska få uppdraget, men direktiven är inte klara. Enligt uppgift till TT från den ansvarige ministern, civilminister Ardalan Shekarabi (S), ska uppdraget redovisas någon gång nästa år.

Orter som berörs enligt förslaget:

  • Från Enköping (till Västerås)
  • Från Hudiksvall (till Sundsvall)
  • Från Ludvika (till Falun)
  • Från Lycksele (till Umeå)
  • Från Mariestad (till Skövde)
  • Från Simrishamn (till Kristianstad)
  • Från Vetlanda (till Jönköping)
  • Från Värnamo (till Jönköping)
  • Från Ängelholm (till Helsingborg)

Servicekontoren omfattas inte av förslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.