Foto: SVT/arkiv

Socialchef sparkas och polisanmäls

Uppdaterad
Publicerad

Socialchefen Ingalill Frank i Falu kommun får sparken och hon kommer att polisanmälas för att det funnits risk att uppgifter med sekretess har röjts.

I en extern utredning får socialförvaltningen stark kritik. Bland annat framgår att personal utsatts för kränkningar vid flera tillfällen och att ledningen brustit i sitt personalansvar.

– Vi tar kritiken som kommit fram på största allvar, säger Dan Nygren, kommundirektör, i ett pressmeddelande.

Totalt har tre rapporter sammanställts av ett revisionsföretag och de handlar om granskning av LSS-verksamheten, granskning av ledning och styrning inom individ och familjeomsorgen och granskning rörande kränkande särbehandling samt röjande av sekretessbelagda uppgifter.

Rapporterna bekräftar tidigare kritik

Rapporterna bekräftar till viss del den tidigare kritik som riktats mot socialförvaltningen från bland annat anställda, facket och även internt från personalavdelningen. 

– Det är nu vi ser vidden av problemen och det är självklart beklagligt att situationen har uppstått. Vi behöver se över våra rutiner och reda ut vad vi kan göra annorlunda för att inte hamna i samma situation igen, säger Dan Nygren.

I nuläget har flera åtgärder redan utförts. Personalkontoret är involverade och stöttar personalen. Den utpekade sektionschefen inom LSS-verksamheten jobbar inte längre kvar inom kommunen och rekryteringsarbetet av en ny chef där är igång.

Socialchefen får inte jobba kvar

I går, torsdag, gjordes också en överenskommelse med socialchefen vars anställning upphör. Rekrytering av en ny socialchef kommer att påbörjas direkt efter sommaren.

– Vi har ett stort ansvar att ta signaler på allvar och det är klandervärt att vi inte gjort det i tillräckligt hög grad tidigare. Nu ska vi analysera rapporterna grundligt och dra rätt slutsatser om åtgärder och på så sätt komma tillrätta med problemen som kvarstår, säger Dan Nygren.

I utredningarna uppmanas också socialnämnden att polisanmäla socialchefen då det finns risk för att sekretessbelagda uppgifter har röjts.

Polisanmälan och JO-anmälan

– På rekommendation från revisionen kommer vi att göra en polisanmälan mot socialchefen för att få utrett om ett brott har begåtts. Vi kommer dessutom att göra en JO-anmälan för att få en extern bedömning och med det ett lärande för Falu kommun, säger Christina Knutsson, ordförande i socialnämnden i pressmeddelandet.

SVT Dalarna har sökt Ingalill Frank utan framgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.