Foto: Arkiv

Hundratals kan få lämna SSAB

Uppdaterad
Publicerad

Ståltillverkaren SSAB har inlett förhandlingar om att minska antalet anställda med uppemot 465 personer.

Bara under fjärde kvartalet blev förlusten en dryg miljard kronor

För fler nyheter från ditt område – följ oss på Facebook!

Främst berörs verksamheterna i Oxelösund och Borlänge, enligt ett pressmeddelande från bolaget.

SSAB i Borlänge

I Borlänge uppger man att 160 personer varslas, och att samtliga av dessa är på tjänstemannasidan.

– Det här är ett jättetungt besked. Det är en dag i chock på SSAB i Borlänge, säger Tomas Jansson, ordförande för unionen.

Under morgonen har platschefen i Borlänge, Kimmo Väkiparta, informerat cheferna som i sin tur ska informera alla anställda. Kimmo Väkiparta kan i nuläget inte säga om det kommer sluta med rena uppsägningar eller om de kan lösa varslen på andra sätt.

– Just nu påbörjar vi planerings- och förhandlingsprocessen så jag kan inte säga något om det just nu, säger Kimmo Väkiparta på fredagsmorgonen.

Och chefen i Borlänge hoppas kunna ge besked om vilka som påverkas så snart som möjligt.

– Det som är viktigt är att vi försöker hålla planerings- och förhandlingstid så kort som möjligt. Vårt mål är att informera anställda i slutet av april eller början av maj, säger Kimmo Väkiparta.

Överkapacitet på marknaden

Av de högst 465 personer som man vill minska antalet anställda med i Borlänge och Oxelösund beräknar företaget att det handlar om 265 tjänstemän och 150 arbetare.

– Det finns fortsatt en stor överkapacitet på marknaden, vilket också skapar en ökad prispress på stålprodukter. Det innebär att vi måste fortsätta att stärka vår relativa konkurrenskraft, både genom synergierna och genom att hela tiden effektivisera vårt sätt att arbeta i den löpande verksamheten, säger SSAB:s vd och koncernchef Martin Lindqvist i pressmeddelandet.

I februari förra året meddelade SSAB att man skulle lägga ned galvaniserings- och färgbeläggningslinjerna på SSAB i Borlänge och i september blev det klart att 210 jobb försvann. Men där kunde man lösa det så att ingen gick hem i direkt arbetslöshet.

– Vad jag tror så är det ingen som behöver gå hem i arbetslöshet, sa Sture Bergvall, ordförande i Järnbruksklubben på SSAB i Borlänge, då.

Då applicerade man ett centralt trygghets- och flexibilitetsavtal finns för de kollektivanställda som succesivt fick nya arbetsuppgifter vid pensionsavgångar och vakanser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SSAB i Borlänge

Mer i ämnet