Marcus Eldh fick Stora turismpriset för sin vildmarksturism Foto: SVT

Stora turismpriset till sundbornsföretag

Uppdaterad
Publicerad

Wild Sweden tog hem kampen om årets stora turismpris med sina vildmarksturer.

-Det hade jag inte räknat med, vi är ett sådant litet företag jämfört med många andra. Jag var oerhört nöjd med att bara bli nominerad, säger en glad Marcus Eldh på Wild Sweden.

100 000 kronor och idel lovord. Det är vad det Sundbornsbaserade företaget fick ta emot igår kväll när det tilldelades Stora Turismpriset 2015 för sina insatser.

Sedan 2003 har Marcus Eldh drivit ekoturismverksamhet och steg för steg utvecklat sina uppskattade vildmarksturer. Företaget har sitt säte i Sundborn men bedriver framgångsrikt allt från vargspårning till älg- björn- och bäversafaris över hela Sverige. Nyckeln till framgångarna handlar i viss mån om exklusivitet.

– Vi riktar oss till de som är mycket intresserade och arrangerar turer med små grupper. Vår typiske resenär just nu är en mycket naturintresserad engelsman som tycker att det är värt att spendera sina semesterpengar på att få uppleva svensk vildmark och inte bara vill göra det i största allmänhet utan har specifika intressen av tex ett speciellt djur, berättar Marcus Eldh.

För sin vargspårningstur har Marcus Eldh tidigare i år hamnat på National Geographics lista ”50 tours of a lifetime”, som enda svenska reseupplevelse. En utmärkelse som företaget värderar mycket högt.

Till stora turismpriset i Sverige 2015 nominerades Wild Sweden av tursitorganisationen Destination Dalarna.  De tog hem priset i hård konkurrens med flera andra namnkunniga destinationer och företag i Sverige. Bakom priset står Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism, med Tillväxtverket som huvudman. I motiveringen till årets val stod bla att

”Vinnaren är ett föredöme för svensk turismutveckling genom att visa vägen för hur man med små resurser kan samproducera och paketera kunskapsintensiva naturupplevelser. Företaget har nått en hög internationaliseringsgrad med framgångsrika metoder för export. Wild Sweden bedriver ekoturism hela året i stora delar av landet.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.