Thomas Söderberg går i pension i september.

Biskopen lägger ned staven

Uppdaterad
Publicerad

På lördag den 5 september lägger biskop Thomas Söderberg ner staven och går i pension.

Det sker vid en särskild gudstjänst i Västerås domkyrka och dagen efter vigs hans efterträdare Mikael Mogren till ny biskop.

Västerås domkyrka har anor sen 1200-talet och när Thomas Söderberg valdes för drygt sju år sen, blev han den 66:e biskopen i stiftet. Och han tvekar inte på frågan om vad som varit roligast under de här åren.

– Det är alla möten, alla samtal med människor i både glädje och sorg, säger han.

I december fyller Thomas Söderberg 67 år, men att han ska sluta arbeta för att han går i pension verkar inte aktuellt. Han har kvar uppdraget som gruvkaplan i Falun och sitter också i styrelsen för Bräcke diakoni.

– Så länge jag orkar och står på egna ben tänker jag bidra på olika sätt, säger han och utesluter inte heller inhopp som församlingspräst och liknande.

Men han slipper veckopendla mellan hemmet i Falun och Biskopsgården i Västerås. Det har blivit mycket åkande i stiftet, som består av Dalarna, Västmanland och norra delen av Örebro län.

Dessutom har han två vänstift i Afrika att sköta om. Förra veckan var 14 biskopar från Tanzania i Dalarna på besök.

– Det gäller att vårda sina kontakter, man måste träffas om det ska vara nån mening, det räcker inte med att skicka julkort, säger Thomas Söderberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.