Trycket ökar på hemtjänsten

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att allt fler äldre bor kvar hemma ökar trycket på hemtjänsten.

I hela Sverige har antalet personer med extrema hemtjänstbehov, 120 timmar eller mer i månaden, fördubblats sedan 2007 och i dag handlar det om ungefär 9.400 personer.

– Om det är en person som kommer från lasarettet så kanske man hade behövt gå in på en rehabiliteringsavdelning före de går hem. Men nu är det så att det får åka hem direkt till boendet och det blir mer att göra, säger Annelie Axelsson, som arbetat inom hemtjänsten i nästan tolv år.

#hemtillvarjepris

När SVT Nyheter Dalarna är på besök träffar hon bland andra Stig Jansson i Fredriksberg. Han har inte omfattande behov i dag men har hjälp med bland annat städning och att få sina dagliga doser av insulin.

– Det betyder ju allt, för att en klarar sig inte själv, säger Stig Jansson.

I Ludvika kommun där Annelie Axelsson arbetar så har kommunen beslutat att stänga ett korttidsboende under det här året, vilket ger ett ökat tryck på hemtjänsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#hemtillvarjepris

Mer i ämnet