Foto: SVT

Vargjakt kan dras inför EU-domstolen

Uppdaterad
Publicerad

Flera naturskyddsföreningar bedömer att vargjakten kommer att dra Sverige inför EU-domstolen. Men regeringen hävdar att rovdjurspolitiken inte strider mot EU:s regler.

EU-kommissionen hävdar att licensjakten på varg strider mot EU:s direktiv. Kommissionen är orolig för artens framtid i Sverige. Under jakten 2015 har 44 av 415 vargar skjutits.

Naturskyddsföreningen, som 2010 anmälde den svenska licensjakten till EU-kommissionen, tror på rättsliga åtgärder.

– Det mest troliga är att kommissionen nu drar regeringen inför EU-domstolen. Det är dess skyldighet när inte länder följer direktiven, har Johanna Sandahl, ordförande för Naturskyddsföreningen, tidigare sagt till TT.

Även Världsnaturfonden bedömer att den svenska vargpolitiken kommer att avgöras i EU-domstolen. Organisationen vill att regeringen ser till att få fram en siffra, grundad på solid vetenskap, på hur stort ett livskraftigt vargbestånd ska vara.

– Det är också det EU-kommissionen säger. Kommissionen säger i klartext att Sverige inte ska fortsätta med licensjakt i vinter. Det blir väldigt svårt för kommissionen att inte gå vidare till EU-domstolen, säger Peter Westman, naturvårdschef på Världsnaturfonden.

Allt fler vargar

Enligt regeringen är den svenska rovdjurspolitiken förenlig med EU:s regler. Regeringen påpekar att den svenska vargstammen har blivit 65 procent större sedan 2011.

Samtidigt vill regeringen utreda hur många djur stammen behöver bestå av för att överleva och vilka skador djuren orsakar genom angrepp på tam- och husdjur. Regeringen vill även se över alternativ till licensjakten, men har inte uteslutit att det blir jakt i år igen.

– Vi tar de unionsrättsliga åtagandena på allvar. Vi är beredda på en fördjupad dialog med kommissionen, säger Gunvor G Ericson (MP), statssekreterare på miljödepartementet.

”Antalet på tok för högt”

Svenska jägareförbundet tycker att det är bra att regeringen står upp för rovdjurspolitiken. Samtidigt tycker förbundet att det är olyckligt att regeringen öppnar för att se över nivån på beståndet. Organisationen vill helst inte att stammen ska vara större än 150 djur.

– Antalet vargar är på tok för högt. När man analyserade de vargar som sköts i vintras såg man ingen degeneration. Vi anser att vargstammen är robust och kan nu överleva, vi har god marginal för att inte få en kraschande stam, säger Björn Sprängare, ordförande för Svenska jägareförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.