Igelkottarna ökar i Orsa

Uppdaterad
Publicerad

På vissa håll i landet har igelkottarna svårt att överleva. Men i Orsa frodas de så mycket att kommunen har fått köpa fler varningsskyltar.

Inga Ceder är en av de orsabor som själv haft igelkottar i sin trädgård och som nu gläds åt att det har kommit fler till kommunen.

– Förut har man bara sett dom på gatan, platt. Kanske att vi kan få dom tillbaka, det skulle vara jätteroligt, säger Inga.

Antalet igelkottar minskade kraftigt på 1960- och 70-talen och än i dag är det många faktorer som påverkar artens överlevnad. Bland annat dör många igelkottar i biltrafiken. Å på vissa håll i landet har arten helt försvunnit på grund av bildöden, enligt Sveriges lantbruksuniversitet. Igelkottarna är också väldigt beroende av bra övervintringsplatser och de kan också vara känsligare mot vissa miljögifter än många andra däggdjur.

Därför gläds nu Orsa kommun åt att antalet igelkottar tycks öka i kommunen.

– Det är många som hört av sig om att de sett igelkottar och de vill ju absolut inte att de ska bli påkörda. Då har de ställt frågan till oss om vi kan göra något för att skydda de små liven, berättar Lisbeth Gunnars som är gatu- och parkansvarig i Orsa kommun.

Nya igelkottsskyltar

I och med att kommunen har fått så många rapporter om igelkottar på vägarna så har dom fått beställa fler skyltar som varnar för djuren. Parkarbetaren Jan-Åke Helin arbetar nu för fullt med att sätta upp skyltarna.

– Det är lite roligt, det är inte var dag man får sätta upp igelkottsskyltar. Det är kul att det blivit lite fler av dom i samhället, så man får vara rädd om dom.

I och med att kommunen nu gör sitt för att hjälpa igelkottarna hoppas Inga Ceder att hon ska få se ännu fler igelkottar i sin trädgård.

– Jag brukar ge dom kattmat och vatten. Sen har jag varnat de som kör gräsklippare så att de inte kör så nära bärbuskarna, för de håller till mycket där under, säger Inga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.