Vartannat barn får flytta från Yttermalungs skola

Uppdaterad
Publicerad

Politikerna i Malung-Sälens kommun är på väg att besluta om att halvera antalet elever på den lilla skolan i Yttermalung, trots att de tidigare har sagt sig värna om byskolorna.

Det är lunch på Yttermalungs skola för de 12 eleverna från förskelklass till tredje årskurs som går i skolan. Politikerna har tidigare lovat att skolan ska få vara kvar som den är, men redan den här veckan kan samma politiker vara på väg att besluta om att halvera antalet barn här. Tredje årskurs ska då flytta till Malung i stället. På skolan blir det i sådana fall endast kvar sex elever till hösten.

– Det är ju väldigt synd och surt att politikerna inte håller fast vid sina beslut.  Att de vill ta bort klasser gör det väldigt svårt för oss, säger Petra van Millgren som har barn i Yttermalung.

Både företagare och föräldrar är besvikna

– De påstår att de inte vill lägga ner någon skola men jag tycker att de håller på att verkligen dränera elever från den här skolan som kanske tillslut blivit har för få elever för att få vara kvar, säger Hilje Blaauw som är projektledare i Yttermalung.

Både Petra van Millgren och Hilje Blaauw är från Holland, och det är från det området som inflyttningen sker till Yttermalung. Det är ett stort projekt för att utveckla landsbygden kring Yttermalung och locka företag och privatpersoner från Mellaneuropa som pågår för fullt. Men skolpolitikerna motiverar sitt kommande nedskärningsbeslut med att skolan växer för sakta. För en del tredjeklassare som då ska skjutsas till Malung blir det nästan fem mil enkel resa.

Kamp för skolan

– Vi marknadsför mycket till Holland, Belgien och Tyskland för folk som vill bosätta sig här, och om de måste ha sina barn på skolan mer än en timme bort så kommer de inte att flytta hit, säger Hilje Blaauw.

Kampen för skolan engagerar både föräldrar och företagare i Yttermalung. Om de blivande tredjeklassarna fick gå kvar här, så skulle antalet barn bli i stort sätt oförändrat till hösten.

– Jag tycker att de måste tänka långsiktigt på vår landsbygdsutveckling. Och för att det ska lyckas här i södra kommundelen så måste vi ha skolan. Det är skolan som attraherar, säger Carina Robertsson som är lokal företagare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.