Lupiner förstör mångfalden

Uppdaterad
Publicerad

Få förstår vilken skada lupiner kan göra för den biologiska mångfalden. Men nu ska de bekämpas.

Just nu är frågan om lupinernas vara eller icke vara aktuell.

Naturvårdsverket ser över handlingsplanen mot så kallade invasiva arter, dit lupinen tillhör, och även EU väntas snart komma med en ny lagstiftning.

Länsstyrelsen i Dalarna bekämpar redan lupinen i skyddade områden och nu kommer även kommunerna att göra det.

– I många har vi pratat om det här problemet med lupiner. Vi som är intresserade av biologisk mångfald, ängar och ängsväxter har ju sett det här och känt att vi måste göra något. Lupiner är ett jättebekymmer för den biologiska mångafalden men det är också ett jättebekymmer att de är få som förstår det. Och det är många som tycker att de är så vackert, säger Åsa Rydell som kommunekolog Leksands kommun

Att lupinerna ska bekämpas är ett efterlängtat besked för vissa, bland andra Mårten Nilsson som bor i Östra Rönnäs, som har sett dom sprida ut sig:

– Problemet är att dom sprider sig explosionsartat. Man kan se att de finns överallt i byn och tar man inte tag i dom där det finns ganska få då hamnar man i ett läge då man inte klarar av det, säger Mårten Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.