Foto: Fredrik Varfjell/TT

Viktigt göra budget för julhandeln

Uppdaterad
Publicerad

Snart sätter julhandeln igång och den väntas slå nytt rekord i år igen. Privatekonomens råd är att göra en budget innan man börjar shoppandet, annars riskerar man att vara fattig i januari.

Nyligen kom Svensk Handel med prognosen för årets julhandel. Och – som vanligt – väntas den slå rekord i år igen.

Men för att inte förlora sig själv fullständigt i shoppandet är rådet från Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar, att man ska göra upp en budget för sig själv. Annars riskerar man att spendera mer än vad man egentligen har råd med.

– Det är ju lätt att dras med. Man vill ju känna sig extra givmild runt julen, säger hon.

Hedmark tycker också att det är klokt att sprida ut julens kostnader över hela året. Exempelvis kan man ha ett månadssparande som är reserverat för julfirandet, ungefär som vissa sparar till en semesterresa.

– Man behöver inte heller handla alla julklappar i december. Då belastar det inte bara en månadslön.

Hennes förslag är att man redan i januari bör öronmärka hur mycket pengar man vill lägga på stora utgifter till särskilda händelser under året, som semester och julfirande. Det gäller att vara förberedd.

– Vad man absolut ska försöka undvika är att bekosta julen med krediter och avbetalningar, säger Elisabeth Hedmark.

Koll på plånboken hett tips för kul jul

För att inte julfirandet ska ge en besk privatekonomisk eftersmak är det klokt att tänka på några saker. Julen inträffar varje år och det handlar om att vara förberedd på att utgifterna kan bli lite extra höga.

Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar, har några förslag till hur man ska göra för att inte julen ska leda till härdsmälta i hushållskassan.

Undvik att fira jul på kredit. Om man gör det ska man se till att amortera bort lånen så fort som möjligt.

Sätt av en budget så att man vet vad man har att röra sig med, och att hålla sig till den.

Börja spara till nästa jul redan i januari.

En bra julklapp till barn och barnbarn är att ge dem grundplåten till ett eget sparande. Fonder är ett gott alternativ till exempelvis presentkort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.