Hon vill locka fler kvinnor till ramperna

Uppdaterad
Publicerad

När Thérese Axelsson började åka skateboard tröttande hon snabbt på att det var så mycket killar och män i ramperna. Under namnet mammaskejtarn jobbar hon nu för att fler kvinnor ska ta plats i sporten.

– Det är en grabbig värld även om grabbarna är väldigt trevliga. Om man går till en ramp och tittar så står det där ofta ett tiotal tonåringar, pojkar. Då vill man inte som nybörjare gå dit och träna, säger Thérese Axelsson.

Efter att Therése startat projektet mammskejtarn har hon fått kontakt med kvinnor runt om i Sverige och i världen som alla jobbar för att få fler kvinnor till sporten. På måndagar åker Thérese till skateboardhallen i Borlänge för att skatea tillsammans med tjejer och kvinnor i alla åldrar. En av dom är 5-åriga Siri Hildingsson som även fått sin mamma att börja skejta.

– Det känns lite vingligt och konstigt samtidigt, svarar hon på frågan hur det känns att åka skateboard.

Växer långsamt

Skateboardsporten startade i Usa på 1950-talet när surfare även vill kunna åka på marken. I Sverige slog sporten igenom först 20 år senare. Dess popularitet har gått lite upp och ner men de senaste åren har sporten långsamt växt i Sverige och Thérese hoppas nu så klart att antalet kvinnor som skejtar ska öka.

– Det är jättekul att kunna göra med sina barn. Vart jag och min dotter än åker så har vi brädorna med oss och provar ramperna och parkerna berättar Thérese.

”Träffar nya  människor”

Det är mellan 20 och 30 tjejer och kvinnor som kommer till måndagsträffarna i Borlänge. En av dom är Sanna Hörnell.

– Det är roligt att träffa nya personer och att man har roligt tillsammans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.