Asylboendet i Valbo ett svartbygge?

Uppdaterad
Publicerad

En privatperson anmäler till Gävle kommun att asylboendet i Valbo sporthall är ett svartbygge då bygglov saknas.

På torsdagen kom en anmälan in från en privatperson med mycket goda kunskaper i Plan- och Bygglagen. 

I anmälan redogörs för lagstiftningen och anmälaren argumenterar varför kommunen måste ge bygglov för att det kommunala bostadsbolaget gavlefastigheter ska kunna göra om sporthallen i Valbo till ett asylboende. 

Åsa Larsson, bygglovschef på Gävle kommun bekräftar att anmälan kommit in och att man öppnat ett tillsynsärende.

– Vi har diariefört anmälan, men ännu inte tagit beslut när vi hinner bereda ärendet, säger Åsa Larsson.

Privatpersonen skriver i anmälan att kommunen gjort ”alla fel man kan göra”. Hen skriver att den olovliga användningen av Valbo sporthall, handlar om att man gör ett flyktingboende av något som enligt detaljplanen och bygglovet är just en plats för idrottsverksamhet inte för att bo där.

Man kan bevilja ett tillfälligt bygglov och det bästa vore om kommunen sett till att en sådan anmälan kom in från Gavlefastigheter. Då skulle grannar ha kunnat lämna in synpunkter och intressekonflikterna som nu uppstått hade kunnat undvikas, menar anmälaren.

Anmälaren skriver att kommunen inte kan luta sig på att detta är tillfälligt, icke varaktigt, då det alltid krävs tillstånd att ändra ändamålet för en lokal, på detta sätt.

Bygglovschefen Åsa Larsson har hittils bedömt att det inte krävs bygglov när sporthallen i begränsade fyra veckor används till asylboende.

– Vi bedömer att det inte krävs något tillfälligt bygglov då verksamheten inte är varaktig, och fyra veckor som det är planerat är inte varaktigt, anser vi, säger Åsa Larsson.

Hon hänvisar till Boverkets råd till kommunerna. Men även Boverket har insett att situationen inte är glasklar rent juridiskt. Så sent som i fredags förra veckan skrev Boverket till riksdagen och begärde en ändring av lagstiftningen.

”Kommunerna tvingas bryta mot lagen för att kunna hantera flyktingsituationen. Därför föreslår Boverket till regeringen att det behövs ändringar i plan- och bygglagen”.

I anmälan till kommunen står det också att det kommunala bolaget Gavlefastigheter som äger sporthallen borde betala en byggsanktionsavgift för svartbygget på närmare 900 000 kronor. Det höga beloppet beror på storleken på lokalen.

Formellt ska anmälan nu hanteras på samhällsbyggnadsförvaltningen av tjänstemännen där, sedan ska den överlämnas till samhällsbyggnadsnämnden och där ska politikerna ta ett beslut. Sannolikheten att det kommer upp på nämndens nästa sammanträde den 16 december är liten, enligt Åsa Larsson, då många anmälningar om svartbyggen ligger och väntar på hög.

– Vi får se om vi kan ge detta ärende förtur, men det vet vi inte idag, svarar Åsa Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.