Efter åtta hjärnskakningar och en liten hjärnblödning tvingas Alexander Lindgren lägga av med hockeyn. Foto: SVT

Åtta hjärnskakningar sänkte pojkdrömmen

Uppdaterad
Publicerad

Endast  22 år gammal tvingas före detta Brynässpelaren Alexander Lindgren som idag spelar i Timrå sluta med hockey. Efter åtta hjärnskakningar är riskerna för stora.

– Det var lite hårt och träffa alla och ett wake up call, säger Alexander Lindgren.

Det blev känsliosamt för Alexander Lindgren när han mötte sina gamla lagkamrater i Brynäs på väg ut till träningen i Gavlerinken idag där vi bestämt träff för intervjun.

Det är en sorglig historia att en ung man som spelat hockey ända sedan han var liten måste sluta och se pojkdrömmen gå i kras bara 22 år gammal. Men om Alexander Lindgren fortsatt spela hockey hade skadorna efter alla hjärnskakningar kunnat bli bestående.

När svaret från en magnetröntgen kom för en veckan sedan var valet att lägga av inte särskilt svårt.

Valde att inte berätta om skador

– Jag har fortfarande en blödning kvar i huvudet som inte läkt. Det är det som gör att jag har så ont i huvudet och får gå på starka tabletter. Det har gått väldig fram och tillbaka och vissa dagar orkar jag inte mycket, har svårt att koncentrera mig,  så det är svårt att svara på hur jag mår.

Men du berättade det inte först?

– Näe, man vill inte som hockeyspelare berätta om sina skador så jag fortsatte bara att köra på bara.

Men till sist blev det för mycket för Alexander Lindgren som nu plockats bort av ledningen i Timrå.

– Det här är en het potatis för alla klubbar, säger Henrik Wrethling som är Brynäs IF:s läkare och jobbar även på landslagsnivå. Det vi försöker med är att spelarna måste vara ärliga, de måste berätta hur det mår förutom det allra tydligaste incidenterna. Sen finns det tester också vi kan göra.

Respekt mellan spelare efterfrågas

Bättre skydd och hårdare straff har diskuterats, men i grunden är det en sak som går först menar både Alexander Lindgren och Henrik Wrethling.

– Respekten mellan spelarna, säger Henrik Wrethling. Det är det viktigaste, för om de fula taklingarna som ger hjärnskakningar inte händer så har vi inget problem. Det spelar ingen roll om de bär hjärnskakningshjälmar när smällarna tar mot hakan till exempel.

Hur ser du på framtiden?

– Jag har alltid hållit på med hockey, säger Alexander Lindgren. Så jag vet inte än. Jag måste nog vänta ett tag till innan jag kan svara på det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.