Foto: TT

Bad satsar på dusch

Uppdaterad
Publicerad

Badhus i Gävle satsar nu på en kampanj för att få badgästerna att duscha före bad. Anledningen är att bassängerna är fulla av allt annat än vanligt vatten.

Fjärran Höjderbadet tillsammans med Valbobadet och Lillhagsbadet i Gävle genomför en kampanj med start 1 juni för att få de cirka 350 000 gästerna som besöker baden att duscha lite mer.

– I Gävle och på många badhus i Sverige och i Europa ser vi en trend att allt färre besökare duschar före bad. Många är stressade och vill spara tid, tror Mats Ivarsson, chef för baden i Gävle kommun.

– Alla tjänar på renare vatten; besökarna, personalen och den tekniska anläggningen, säger Per Borgqvist, maskinist/fastighetsskötare på Gavlefastigheter AB, kommunens fastighetsbolag som ansvarar för driften av badhusen.

I samband med att Fjärran Höjderbadet, som byggdes 1997, får en helt ny modern vattenreningsanläggning genomförs en kampanj om att få besökarna att duscha mer. Tillsammans kan åtgärderna påverka vattnets kvalitet, spara energi och kemikalier och bidra till en bättre miljö.

På olika språk i skåpen

I badhusen finns nu skyltar i duschutrymmen och i 700 omklädningsskåp i de tre badhusen. Gävle har översatt badreglerna till språk som är aktuella i kommunen. Det är svenska, engelska, somaliska, arabiska och finska. Medarbetarna bär rosa T-shirts med budskapen ”Duscha före bad – jag duschar gör du?” och syns bra bland badgästerna.

– Vi är glada att kunna samarbeta med Fritid Skellefteå genom att få använda deras symbol som bas. Det är synd att uppfinna hjulet igen när det finns goda idéer. Jag tror att vi skulle kunna göra mer gemensamma badkampanjer i Sverige, säger Mats.

Möter olika grupper

Badets medarbetare och maskinisten Per Borgqvist kommer att träffa simklubbarna, lärarna på simskolor och grupper som vattengympa, babysim och andra som använder badhusen för att tala om vattenrening och bad.

– Det är bra att vi för en dialog tillsammans. Vi känner våra besökare och verksamheter och kan förklara teknik och effekter. Vi kommer att fortsätta att ha samtal med våra besökare i höst, säger Mats.

Sänka driftskostnader med 20 procent

Fjärran Höjderbadet öppnar den 1 juni igen efter ombyggnationen som har pågått i tre veckor. Det nya vattenreningssystemet körs i ecodrift och sköter sig själv och känner av hur mycket folk som badar och anpassar pumpar, klormängder och annat därefter, vilket är bra för miljön.

Gävle kommun satsar på att energieffektivisera bad- och idrottsanläggningar och Fjärran Höjderbadet är en av dessa anläggningar. All belysning i badet är nu närvarostyrt dessutom är undervattensbelysningen till stor del utbytt mot LED som man kan färgsätta vattnet. Ventilationen har också trimmats in.

– Driftkostnaderna kan med enkla medel minskas med upp till 20 procent, säger Per Borgqvist.

10 liter svett, urin och spott

Visste du att om 500 personer har badat i en simbassäng UTAN att ha duschat så blir det 1,5 kilo hår och hudavlagringar, 10 liter svett, urin och spott och 750 000 miljarder bakterier. Det enligt branschtidningen Badmästaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.