Det är under högtider som ungdomar ofta dricker för första gången. Foto: TT

Bok ska minska tonårsfylla

Publicerad

Har du en 14-åring hemma? Då landar snart Tonårsparlören i din brevlåda.

Tonårsparlören är en guide med fakta och tips som hjälper dig att diskutera alkohol med ditt barn och stötta dig som förälder.

-Vi vet att många föräldrar vill prata med sina barn om de här frågorna men att det inte är så lätt. Då kan Tonårsparlören vara ett verktyg, säger Magnus Jägerskog, vd på IQ.

Bland annat berör guiden, som ges ut av Systembolagets dotterbolag IQ, frågan om man som vuxen verkligen ska bjuda barnen på alkohol hemma samt varför ditt förhållande till alkohol även påverkar din tonåring.

Kommer inför högtider

Och med valborg och sommarlovet runt knuten kommer guiden lägligt. Det är nämligen under högtider som ungdomar ofta dricker för första gången.

-Valborg är startskottet för en festperiod som pågår ända in på hösten, säger Magnus Jägerskog.

Enligt honom finns ett par gyllene regler gällande tonåringar och alkohol. Att inte köpa ut och att tala med äldre syskon om att de inte ska göra det heller är två av dem.

Överens om regler

-Undersökningar visar att ungdomarna ofta struntar i alkoholen om de inte känner personen som ger dem alkoholen, säger han.

Men lika viktigt är att komma överens med sitt barn om vilka regler som gäller.

-Det är även bra att samtala med andra vuxna så att ni har gemensamma riktlinjer. Då är det svårare att säga att ”alla andra får”, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.