De städar längs älvarna

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen pågår Älvstädar-SM längs fyra svenska älvar: Dalälven, Klarälven, Ljusnan och Gullspångsälven. 2 000 ungdomar är anmälda.

Under lördagen startade tävlingen, som anordnas för tredje året i rad. Det är en miljöinsats i form av en tävling riktad till ungdomar aktiva i lokala idrottsföreningar. I år deltar 86 föreningar och över 2 100 ungdomar.

Under lördag och söndag städar ungdomarna längs älvarna. Det hela är en kampanj där vinnande lag kan vinna 25 000 kronor, och det hela anordnas av Städa Sverige – Idrottens miljöorganisation, i samarbete med Fortum.

Hittills under Älvstädar-SM:s två tidigare år har cirka 64 ton skräp samlats in längs älvarna.  Björn Ferry, OS-medaljör i skidskytte, är ambassadör för Årets Älvstädar-SM liksom han varit tidigare år. Han slår ett slag för föreningslivets betydelse även för lokalsamhället.

– Det är helt fantastiskt att ungdomarna har ett sådant engagemang för den lokala älven och närmiljön. Älvarna är för Sverige vad blodådrorna är för kroppen. För att vi ska kunna vara där, fiska, bada och må bra, ja då måste vi också sköta om dem. Insatsen är också betydelsefull för föreningens verksamhet eftersom de får betalt för sitt arbete, säger Björn Ferry i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.