Kan bli Järvsöfaks sista sommar

Uppdaterad
Publicerad

Det världsberömda kallblodet Järvsöfaks har problem med höften, efter ett olyckligt fall en vinter för två år sedan.

Här i stallet tillbringar Järvsöfaks sin välförtjänta pension. Och när vi träffar honom är han pigg och glad som vanligt. Men hans lekglädje gjorde att han halkade i hagen för två vintrar sen. Och besvären från olyckan har följt honom sen dess.

– Jag har behandlat höftleden några gånger och det har varit med ganska lyckat resultat så det sitter i ett tag som sagt. Han är 21 år nu och det blir ju sämre och sämre allt eftersom. Han ska få en ny behandling nu inom en vecka, säger Jan-Olov Persson.

En sommar till

Behandlingen är en lindring för det stora kallblodet men eftersom ligamenten inte kommer att läka tillbaka är Jan-Olov berredd på det värsta. Han vill ge Järvsöfaks minst en sommar till.

– Då kommer våren och sommaren att vara bra för han. Men det är ju klart att utsikterna är inte så goda, han blir inte bättre. Så därför kommer det en dag där han måste avsluta sina dagar men jag hoppas och tror att han är med en sommar till. Men till i höst kanske. Han får bestämma själv, säger Jan-Olov Persson.

Som bekant är Järsvöfaks inte vilken travhäst som helst. Listan över sportsliga framgångar innehåller bland annat världsrekord i antal segrar och hans världsrekord på Gävletravet juli 2005 står sig än idag. Och det är inte bara sportsligt han levererat. Han har varit en stor del i bygget av ett av landets mest framgångsrika travstall.

Tung dag väntar

Oavsett vad som händer i höst väntar gröna ängar för Järvsöfaks, och Jan-Olov Persson vet att han kan mista en vän.

– Det är klart att den dagen har man fått förbereda sig på och det är klart att det blir en jättetung dag. Han har betytt så otroligt mycket för mig och min träningsverksamhet, säger Jan-Olov Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.