”Det tog för lång tid”

Uppdaterad
Publicerad

Gävleborgspolisen väntade i nästan ett helt dygn innan de offentliggjorde den olycka där en polisbil kolliderade med en cyklist i Sandviken.

På lördagen runt midnatt kom en man cyklandes nedför backen på Orrvägen i Sandviken. Han mötte en polisbil, som inte hann uppfatta honom och slungades in i bilens framruta.

Det var en musikföreställning i området och därför var folk i rörelse och flera personer såg olyckan. Under söndagen hörde flera personer av sig till media. De undrade varför inget hade rapporteras om händelsen. Svaret är att polisen väntade i nästan ett drygt innan olyckan offentliggjordes.

Cyklist i krock med polisbil

– De inblandade från polisens sida tog väldigt illa vid sig av olyckan och togs ur tjänst. Det blev en situation som blev arbetsam för vakthavande befäl när det kommer till vilken information som kan lämnas ut. I det här fallet gjorde man en bedömning som inte var rätt. Och framförallt var det fel att säga till media att inget hade hänt, säger Mikael Hedström, presstalesman vid polisen Gävleborg.

Det tog 20 timmar innan ni sa något. Det känns som att ni har velat mörka den här olyckan på grund av att ni var inblandad i den?

– Jag kan förstå att man får den uppfattningen, men det var av hänsyn till de inblandade. Men visst, det tog för lång tid. Det gjorde det, säger Mikael Hedström. 

Mannen som krockade med polisbilen är allvarligt skadad och vårdas just nu på Gävle sjukhus. Ingen av poliserna skadades, och en utredning om vårdslöshet i trafik har inletts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cyklist i krock med polisbil

Mer i ämnet