Trots förbud på skolorna – många unga röker Foto: TT

Döms för våldtäkt mot barn

Uppdaterad
Publicerad

Flickan och mannen hade sex vid flera tillfällen. Nu har domen fallit.

Den 48-årige mannen får tre års fängelse samt ska betala 115 000 kronor i skadestånd till flickan. Det slår Hudiksvalls tingsrätt fast. Det var under sommarlovet förra året som den då 47-årige mannen och den då 14-åriga flickan fick kontakt med varandra via en meddelandeapp. Flickan har i förhör berättat att hon hört att mannen var pedofil och blev nyfiken och ville kontrollera om det var sant.

Stämde möte

Hon tog kontakt med honom och uppgav att hon var 14 år. De hade daglig kontakt och så småningom började mannen komma in på sex. I september stämde de möte och flickan berättar att hon tror att de bestämde innan att de skulle ha sex. Efteråt fick hon mat och cigaretter. De fortsatte att träffas och totalt hade sex med varandra vid fyra tillfällen.

Började skära sig själv

Flickan mådde dåligt och efter den andra gången de träffats började hon skära sig själv. Hon hade svårt att koncentrera sig i skolan och det gick sämre för henne där. Hon hade mycket bra betyg innan hon började att träffa mannen. Sista gången de träffades var i oktober förra året och flickan berättar i förhör att hon ställde upp på sex för att hon fick cigaretter av honom.

48-åringen förnekar gärningarna och menar att antingen hans söner eller någon av deras kompisar använt telefonen samt kapat hans identitet på hans konton på socialamedier för att jävlas med honom. I undersökningen av de beslagtagna mobiltelefonerna framgår det att det förekommit omfattande kontakter mellan mannen och flickans mobiltelefonabonnemang.

”Lättfångat byte”

Frågan tingsrätten ställde sig var om brotten skulle rubriceras som våldtäkt mot barn, eller sexuellt utnyttjande av barn, som försvaret hävdade.

Tingsrätten gör bedömningen att 48-åringen tog initiativet till att de skulle ha en sexuell relation och att hon var ett lättfångat byte. En stark bidragande orsak till att hon träffade honom och deltog i de sexuella handlingarna var att han försåg henne med cigaretter.

Tingsrätten skriver i domen att mannen utnyttjat den situation som flickan befunnit sig i och manipulerat henne till att ha samlag, därför gör det bedömningen att det handlar om våldtäkt mot barn.

Mannen är hemmahörande i ort i Hudiksvalls kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.