Elbolag backar efter protester

Uppdaterad
Publicerad

Elnätsbolaget Eon backar nu för de krav som Hofors kommun har på den planerade vindkraftparken söder om Hofors samhälle.

Det är i ett området söder om Hofors, i både Hofors och Hedemora kommuner, som Eon vill bygga 15 vindkraftverk enligt den ansökan man lämnat in till Länsstyrelsen, tidigare i veckan. Och det är nästan en halvering av den ursprungliga planen på 27 vindkraftverk.

– Vi har justerat etableringsormådena, så att vi håller avståndet 1300 meter till bostad som kommunen uttryckt önskemål om, säger Stina Albing, projektledare på Eon.

Kommunalrådet i Hofors, Marie-Louise Dangart (S) är förstås nöjd men också kritisk.

– Det är synd att det kommer så sent i processen, säger hon. 

Hofors kommun håller nu på att ta fram riktlinjer för hur kommunen vill att vindkraftverk placeras i den egna kommunen. Där ingår bland annat att inga vindkraftverk får byggas närmare än 1,3 km  till bostadshus.

Men det finns fler saker att ta hänsyn till i Hofors.

– Det är ett av få områden som i vår kommun som har den orörda naturen, och så har vi Gästrikeleden som passerar det föreslagna området, så det är fler synpunkter att ta hänsyn till, säger Marie-Loise Dangart, kommunalråd i Hofors. 

På måndag ska kommunstyrelsen ta beslut i frågan och därefter kommunfullmäktige. Men även om Eon nu lyssnat på kommunen så är utgången oviss, då det fortfarande finns en hel del kritik mot parken. 

– Det finns både för och emot vindkraft här i kommunen, förklarar Marie-Louise Dangart.

– Vi har reviderat ansökan för att få positiv tillstyrkan från Hofors kommun, säger Stina Albing på Eon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.