Får inte ihop lag – måste åka till grannkommunen

Uppdaterad
Publicerad

Deltagandet i organiserad ungdomsidrott i Gävleborg minskar, det visar en granskning som SVT har gjort. Problemen med utflyttning och arbetslöshet gör det svårt för glesbygdskommunerna att få ihop lag.

Tioårige Gustav Hübinette älskar fotboll men där han bor, i Gnarp, finns inget lag för honom. Så han tvingas åka till grannkommunen Njurunda för att spela. Men en del av hans kompisar har lagt ner fotbollen helt och pysslar istället med annat.

– Spela på sina mobiler, sitter vid datorn och tittar på tv, säger Gustav Hübenette.

#ETTSVERIGE – UNGDOMSIDROTT

Är det roligare?

– Nä, då rör man nästan bara fingrarna.

”Spontanidrott vanligare”

En undersökning som SVT har gjort visar att deltagandet inom organiserad ungdomsidrott, det vill säga barn från 7 år upp till 20 år, har minskat i Gävleborg. SVT har jämfört åren 2004 och 2013 med varandra. Idrottsförbunden runt om i länet jobbar nu med att få fler att idrotta organiserat.

– På många håll så finns det något som vi kallar för spontanidrott som gör att man kan komma när man vill och hur man vill bara för att hålla igång. Och sen när man känner sig redo då går man tillbaka till in i föreningslivet och det gör vi tillsammans med olika föreningar, det är ett sätt att göra det på, säger Ann-Gerd Bergdahl distriksidrottschef Gästriklands Idrottsförbund.

Handikappidrott går framåt

SVT:s undersökning är baserad på det statliga aktivitetsstödet, LOK-stödet, som Riksidrottsförbundet delar ut till föreningar och där har SVT tittat specifikt på det stöd som utgår vid varje aktivitetstillfälle. I Gävleborg visar det sig att konståkning och handikappidrott är två idrotter som går framåt, däremot tappar både handboll och fotboll. Att stora lagidrotter tappar mark är inget konstigt i ett glesbygdslän som Gävleborg. Arbetslöshet, mindre barnkullar, utflyttning och idrott går hand i hand och det är något som man har märkt av i Gnarp.

– Egentligen under hela 80- och 90-talet så har det varit lag i varannan ålderskull, typ P10, P12, P14, P16 och ända upp till a-laget. Men när kullarna har blivit mindre så har ju även underlaget för framförallt ungdomssidan dragits ner. Nu har vi egentligen bara ett ungdomslag i hela klubben, Henrik Hübenette tränare IFK Gnarp.

Skulle du hellre vilja spela här hemma i Gnarp?

– Ja, mycket hellre. Fast vi är ju bara fem killar i klassen om man räknar med mig. Det är svårt att få ihop ett rent 05-lag, säger Gustav Hübenette.

Så ser det ut nära dig

Kolla hur tillgängligheten till ungdomsidrott ser ut runt om i landet.

Karta från SVT Pejl

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – UNGDOMSIDROTT

Mer i ämnet