Foto: TT

Fler vill studera i Gävle

Publicerad

Nationellt minskar ansökningarna med drygt en procent jämfört med förra året. Högskolan i Gävle hör till dem som ökar.

15 april var sista ansökningsdag till utbildningar med start hösten 2015. Siffror  från Universitets- och högskolerådet visar att 5415 har sökt utbildning  vid Högskolan i Gävle som sitt förstahandsval och det är en ökning med  drygt åtta procent jämfört med förra året. Det skriver Högskolan i Gävle i ett pressmeddelande.

Bland de som ökar mest

För universitet och lärosäten med blandat utbildningsutbud hamnar Högskolan i Gävle på andraplats, bland de som ökar mest när det gäller förstahandssökande till program, efter Örebro universitet.

– Här kommer återigen ett kvitto på styrkan hos Högskolan i Gävle. Vi har under flera år varit Sveriges näst mest populära högskola efter Malmö högskola men nu går vi framåt ytterligare, säger rektor Maj-Britt Johansson i pressmeddelandet.

När antalet förstahandssökande till program minskar på majoriteten av landets universitet och högskolor går Högskolan i Gävle mot strömmen och ökar.

– Det visar att våra utbildningar är mycket efterfrågade. Fantastiskt också att vårt ekonomprogram kvalar in på plats 20 bland programmen med flest förstahandssökande i hela landet, säger Johansson i samma meddelande.

Populäraste programmen

De mest sökta programmen i Gävle är utbildningar till ekonom, lärare, fastighetsmäklare, kriminolog, socionom och sjuksköterska.

Tidigare i veckan presenterade regeringen att Högskolan i Gävle också får nya utbildningsplatser där fokus är på just förskollärare, lärare och sjuksköterska.

– Detta är mycket glädjande för vår region där behovet av välutbildade inom dessa områden är stort. Bra att man nu har insett att medlen till högre utbildning behöver öka och inte minska, säger rektor Maj-Britt Johansson i meddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.