Fridlyst igelkott rekordökar

Publicerad

Antalet igelkottar ökar i rekordtakt i Norrland, det visar folkets rapporteringen till Naturskyddsföreningen. Men det är också många som mister sina liv.

Igelkotten som är fridlyst har blivit färre på många platser i södra Sverige. Men i stället har det skett en ökning av antal framför allt efter Norrlandskusten och det verkar som att den vill bo inne i städerna. I Fiskarstan i Hudiksvall har många husägare fått nya gäster i trädgården.

– I fjol, förra sommaren märkte vi dem för första gången och då var det två, tre stycken. De är ju så mysiga. Barnen blev jätteglada när vi såg dem första gången, säger Camilla Thor.

– De har vant sig vid oss och är absolut inte rädda. Vi brukar mata dem med kattmat och kokt fisk. Vi ser dem på kvällen när de äter och det är kul, berättar William Thor.

Bilar största hotet

Naturskyddsföreningen ser gärna att man hjälper igelkotten med mat. Speciellt innan hösten behöver den lägga på ett späcklager för att överleva vintern. Den är allätare men tål inte komjölksprodukter. Den har egentligen ingen naturlig fiende. Det största hotet är biltrafiken. Det kan Åsa Roos Johansson vittna om. När hon en morgon såg tre stycken överkörda fick hon nog. Hon la ut bilder på Facebook för att varna trafikanter.

– Den morgonen när jag skulle gå till jobbet så såg jag tre överkörda igelkottar efter gatan. En där det är trettio kilometer i timmen och två på en sträcka där det är förtio. Det kändes för mycket, tre överkörda igelkottar på en och samma natt, det gör ont i hjärtat på mig. Folk är nog ovana att se dem eftersom de är väldigt kvälls- och nattaktiva, säger hon.

Camilla Thor håller med.

– Det känns ju jätteläskigt så klart och det är märkligt att de har valt bo här i trånga fiskarstan med små gårdar, många gränder, utan trottoarer och mycket bilar. När vi ser dem på gatan brukar vi försöka leda dem in på gården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.