Anna-Lena var med och räddade 1200 flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Anna-Lena Halvarsson, Gävle, var en av hundra frivilliga från svenska Kustbevakningen som var med och räddade livet på cirka 1200 migranter i somras.

Under sexton dagar i somras befann sig Anna-Lena Halvarsson ombord på svenska Kustbevakningens fartyg Poseidon ute på Medelhavet. Hennes uppgift var att rädda livet på de migranter som flyr från framför allt från norra Afrika och Syrien till Europa och ta dem till den italienska ön Sicilien. Anna-Lena Halvarsson var med och räddade livet på 1200 personer.

– Jag känner mig stolt över att jag gjorde det. Att jag var där. Vi gjorde verkligen allt vi kunde. Det var många känslor för det var verkligen folk i nöd, säger hon.

#flykt

500 ombord samtidigt

Hon berättar för SVT Gävleborg om hur de åkte ut med sina ribbåtar i omgångar och hämtade migranterna som befann sig i överfulla gummibåtar. Väl ombord gav Anna-Lena Halvarsson och hennes kollegor migranterna mat, vatten och sjukvård. Ombord blev det trångt, omkring 500 människor kunde ibland vara ombord samtidigt.

”Vad som helst kan hända”

De migranter som flyr över havet utsätter sig själva för stora risker och för Anna-Lena Halvarsson och hennes kollegor fick orden att vara behövd en helt annan tyngd.

–  Tänk att man har varit på flykt i upp till ett år och kommer fram till Libyen och ska ta sig över havet till Europa. Om man ska ha en flytväst kostar den mellan 500 och 700 kronor, och då har man redan betalat väldigt mycket pengar för att ta dig dit där du är.

– Väl på havet kan det blåsa upp. Det kan hända vad som helst: värmen, dåligt med mat, dåligt med vatten.

– När de väl ser ett räddningsfartyg som vårat, Poseidon, då kan man tänka sig känslan: ”Nu kommer räddningen”. Man får komma upp till oss och vi hjälper de med allt vi kan. Mat och sjukvård. Det är människoöden och man vill kunna hjälpa alla. Men den del man kan hjälpa – jag kände att jag växte av det.

Ska upptäcka migrantströmmar

Den Svenska kustbevakningens insats ute på Medelhavet pågår fram till nästa vecka. Och från och med första oktober ska Kustbevakningen ha en patrullbåt med besättning i vattnen mellan Grekland och Turkiet för att upptäcka och övervaka migrantströmmarna till Grekland.

Skulle du kunna tänka dig att åka igen?

– Ja det skulle jag kunna göra.

Missa inte bildspelet

Överst i artikeln kan du bläddra bland bilder från Anna-Lena Halvardssons resa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet