Narkotiska preparat har försvunnit från Gävle sjukhus. Foto: TT/SVT

Gävlesjukhus vill drogtesta anställda

Uppdaterad
Publicerad

Narkotiska preparat har försvunnit från sjukhuset i Gävle. Eftersom det varit flera liknande incidenter under en kort tidsperiod undersöker nu sjukhuset om det finns anledning att drogtesta personalen.

Region Gävleborg har upptäckt att det har försvunnit narkotiska preparat från fyra olika avdelningar på Gävle sjukhus under våren och försommaren.

Nu har sjukhuset infört extra kontroller och samtliga försvinnanden har polisanmälts. Region Gävleborg ser ytterst allvarligt på att narkotiska preparat försvunnit från sjukhuset.

Drogstölder från Gävle sjukhus

”Det är ovanligt med så många fall på kort tid. Försvinnandena är i den omfattningen att de inte går att förklara med bristande rutiner eller felräkningar” – skriver regionen i ett pressmeddelande.

– I nuläget ser i vi inte att försvinnandena har något samband och förutom att vi internt utreder händelserna tar vi vårt ansvar och polisanmäler händelserna. Vi har rutiner för säker läkemedelshantering, och har nu infört extra kontroller och skärpt rutinerna ytterligare, säger Helena Björkman divisionschef Division Operation.

Vill testa anställda

En ytterligare åtgärd är att Region Gävleborg undersöker möjligheterna att vid behov genomföra interna drogtester.

– Det är viktigt utifrån ett patientsäkerhetsperspektiv. Vid ett eventuellt missbruk och behov av vård, är det också viktigt att vi tar vårt ansvar som arbetsgivare, säger Helena Björkman.

 – Det här är egentligen inget nytt. Frågan harlyfts tidigare då man också pratat om att kunna göra alkoholtester på arbetsplatsen, säger Helena Björkman till SVT.

– Men i och med de här upprepade stölderna av narkotikaklassad medicin då väljer vi att åyetr lyfta frågan om drogtester.

Hur ska de här testerna genomföras?

– Det viktiga för oss som arbetsgivare är att ta det arbetsgivaransvar som vi har, och det ansvar vi har för patientsäkerheten. Det är vår utgångspunkt. Vi vill ha medel att kunna drogtesta till exempel på en avdelning där det förvunnit mediciner.

Är det för att få fast tjuven eller för att upptäcka missbruk?

– Det poliisiära ska polisen sköta. Vi har ansvar för patientsäkerhet och för vår personal. Jag kan inte säga idag hur eventuella drogtester skulle kunna göras. Vi är inte där ännu, säger Helena Björkman.

Som idag inte heller kan säga om det är individuella tester man ser som en möjlighet, eller om man tänker sig att genomföra drogtester kollektivt på en avdelning där det förekommit stölder av narkotikaklassade preparat.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Drogstölder från Gävle sjukhus

Mer i ämnet