5-kronorsfrimärket visar ett kollage med väggdekorationer i schablonmåleri från gården Gästgivars i Vallsta mellan Arbrå och Järvsö, och en sal från Bommars. Foto: PostNord

Hälsingegårdar på nya frimärken

Publicerad

Nu kommer du att kunna klistra en Hälsingegård på kuvertet. Från och med 7 maj ska bilder från länet hamna på frimärken.

Den 7 maj kommer PostNord att ge ut nya frimärken med motiv hämtade från Hälsingegårdar. Frimärkena är det senaste svenska tillskottet på FN-organet Unescos världsarvslista över omistliga kulturminnen.

Motiven har hämtats från fem gårdar runt om i Hälsingland, bland annat Kristofers i Järvsö där frimärkena presenteras lördagen den 23 maj.

– Genom åren har vi uppmärksammat alla våra svenska världsarv på frimärken. Nu kommer dessa fantastiska Hälsingegårdar i en serie med fem olika valörer, säger Britt-Inger Hahne, frimärkschef i PostNord i ett pressmeddelande.

Välbervarade interiörer

När Unesco 2012 förklarade Hälsingegårdarna som världsarv användes benämningen ”Decorated Farmhouses of Hälsingland”. Benämningen lyfter fram det världsunika, nämligen Hälsingegårdarnas rikt dekorerade och välbevarade interiörer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.