Foto: Julie Bennett/TT

Handtvätt viktig efter djurkontakt

Uppdaterad
Publicerad

Kanske ska du besöka en djurpark eller en bondgård i sommar? Kom då ihåg att tvätta händerna efter att du klappat djuren – annars riskerar du svår magsjuka.

Klappa gärna djuren vid besök på lantbruk, djurparker och 4H-gårdar i sommar. Men var noga med att tvätta händerna efteråt.

– Det är alltid viktigt att tvätta händerna när man har hållit på med djur. Det ska finnas möjlighet att tvätta med tvål och vatten och torka noga efteråt, helst med pappershandduk. Risken är annars att du får någon infektion, säger Margareta Löfdahl, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Djur bär på en rad olika smittor som kan orsaka sjukdom hos människa. Tidigare i maj drabbades flera personer av parasiten cryptosporidium efter att ha klappat kor på ett kosläpp utanför Hjo. Även bakterier som campylobacter, som finns hos till exempel fåglar, grisar, kor, hundar och katter, och ehec, som framför allt finns hos nötboskap och får, kan orsaka besvärliga mag- och tarminfektioner.

Särskilt viktigt är det att tvätta händerna innan man äter, samt att hjälpa till att tvätta små barns händer ofta med tanke på att de kan stoppa fingrarna i munnen.

– Förskole- och skolgrupper som besöker gårdar har kanske ofta med sig matsäck som ska ätas i anslutning – då är det jätteviktigt att man ser till att barnen tvättar händerna innan. Man ska inte heller fika i hagar bland djur, det är bättre att göra det en bit bort, säger Margareta Löfdahl.

Tänk på detta:

* Tvätta händerna noga med tvål och vatten både före och efter kontakt med djuren.

 * Enbart handsprit räcker inte för att avdöda vissa smittämnen.

 * Barn under fem år är extra känsliga för infektioner och bör hållas under särskild uppsikt.

 * Tvätta händerna innan du äter.

 * Campylobacter drabbar cirka 7 000-8 000 svenskar årligen, ehec 400-500 och cryptosporidium 200-400.

 * Utöver direktkontakt med djur kan man bli smittad av livsmedel och genom gödsel eller miljö (till exempel badvatten eller beteshagar).

Källa: Jordbruksverket, Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.